De Legendarische Welshe Draken

De Legendarische Welshe Draken

De mythen en legendes van Wales staan ​​vol met fascinerende wezens en wezens uit een ver verleden. Een van de meest geliefde wezens in deze eeuwenoude verhalen zijn de legendarische Welshe draken. In het Welsh worden ze ‘draig goch’ genoemd, wat ‘rode draak’ betekent. Deze majestueuze beesten spelen een prominente rol in de folklore van Wales en hebben een belangrijke plaats in het nationale bewustzijn van het land.

De Rode Draak van Gwynedd: Y Ddraig Goch

Y Ddraig Goch, de Rode Draak van Gwynedd, is de officiële vlag van Wales en een belichaming van nationale trots. Volgens de legende dateert het verhaal van de draak uit de 5e eeuw, toen Koning Vortigern, een heerser van het oude Britannia, op zoek was naar een plek om zijn fort te bouwen. Hij koos een heuvel in Wales, maar elke keer dat zijn bouwwerk begon te vorderen, stortte het in elkaar.

Een jongen genaamd Myrddin Emrys (beter bekend als Merlijn de Tovenaar) onthulde dat de oorzaak van de instorting een ondergronds gevecht was tussen een rode draak en een witte draak, hetgeen de strijd symboliseerde tussen het Welshe volk en de Saksen. Toen de rode draak, de beschermheilige van Wales, uiteindelijk de overhand kreeg, konden Vortigern en zijn volk het fort succesvol bouwen.

De Rode Draak versus de Witte Draak

Het verhaal van de strijd tussen de rode draak en de witte draak wordt ook verteld in de Mabinogion, een verzameling van middeleeuwse Welshe legendes. Volgens deze versie worden de draken losgelaten door de tovenaar Lludd Llaw Eraint om een einde te maken aan het verontrustende geschreeuw dat Wales teisterde.

Nadat de twee draken, de ene rood en de andere wit, vele veldslagen hadden gevoerd, ontmoetten ze elkaar op een heuveltop bij Dinas Emrys. De witte draak, die het land verwoestte, leek de overhand te hebben, maar de rode draak slaagde erin om de witte te overwinnen en Wales te redden van zijn ondergang.

Symbool van Wales

De Rode Draak, Y Ddraig Goch, is uitgegroeid tot een icoon die overal in Wales wordt erkend en gekoesterd. Het wappert trots op de nationale vlag en symboliseert dapperheid, kracht en de eeuwenlange veerkracht van het Welshe volk.

Naast de vlag wordt de rode draak afgebeeld op talloze insignes, logo’s, wapenschilden en monumenten in Wales. Het is een herkenbaar symbool dat een gevoel van gemeenschap, trots en identiteit opwekt bij de Welshe bevolking over de hele wereld.

Dus de volgende keer dat je door de prachtige landschappen van Wales reist, houd je ogen open voor de sporen van de legendarische Welshe draken. Deze oude wezens zijn een levendig eerbetoon aan de rijke mythologie en cultuur die Wales zo uniek maken.