Eilanden van Wales: Geografie van de Keltische Zee

Eilanden van Wales: Geografie van de Keltische Zee

Wales, een land dat bekend staat om zijn prachtige landschappen en rijke geschiedenis, herbergt ook tal van eilanden die verspreid liggen langs de kustlijn van de Keltische Zee. Deze eilanden, met hun adembenemende natuur en unieke cultuur, trekken jaarlijks duizenden bezoekers aan. Laten we eens een kijkje nemen naar enkele van de meest betoverende eilanden in dit gebied.

Ynys Môn – Anglesey

Ynys Môn, ook wel bekend als Anglesey, is het grootste eiland van Wales en ligt in het noordwesten van het land. Het staat bekend om zijn prachtige stranden, historische bezienswaardigheden en pittoreske dorpjes. Het eiland is met het vasteland verbonden door middel van twee bruggen, en het is een populaire bestemming voor watersportliefhebbers. Daarnaast heeft Ynys Môn ook een rijke archeologische geschiedenis, met sites zoals de Neolithische grafkamer van Barclodiad y Gawres die teruggaat tot 4000 v.Chr.

Ynys Llanddwyn – Anglesey

Een ander eiland dat de moeite waard is om te bezoeken in het gebied van de Keltische Zee is Ynys Llanddwyn. Dit kleine eiland, gelegen aan de zuidwestelijke kust van Anglesey, staat bekend om zijn sprookjesachtige landschap. Het is de thuisbasis van de ruïnes van de Sint-Dwynwen’s kerk, een heilige plaats voor Welshe geliefden. Met zijn afgelegen stranden en ruige kliffen is Ynys Llanddwyn een ideale plek voor een romantische wandeling.

Bardsey Island – Ynys Enlli

Bardsey Island, ook wel bekend als Ynys Enlli in het Welsh, is een klein eiland dat zich ten westen van de Llŷn Peninsula bevindt. Het staat bekend als het “eiland van de 20.000 heiligen” vanwege zijn spirituele betekenis. Volgens de legende is het eiland de laatste rustplaats van Sint-Brychan, een van de bekendste heiligen van Wales. Met zijn ongerepte stranden en divers vogelleven is Bardsey Island een must-see voor natuurliefhebbers.

Skomer Island – Ynys Sgomer

Skomer Island, ook wel bekend als Ynys Sgomer, is een klein eiland voor de kust van Pembrokeshire. Het staat bekend om zijn overvloed aan wilde dieren, met name zijn kolonie papegaaiduikers. Tijdens het broedseizoen is het eiland bedekt met deze schattige vogels, die een echte traktatie zijn om te zien. Skomer Island is ook een paradijs voor wandelaars, met kilometers aan wandelpaden die leiden naar prachtige kliffen en verborgen baaien.

Met zoveel prachtige eilanden verspreid langs de kust van de Keltische Zee, heeft Wales een schat aan natuurlijke schoonheid te bieden aan bezoekers. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, avontuurlijke watersporten of gewoon wilt genieten van een serene wandeling langs het strand, deze eilanden zullen zeker indruk op je maken. Dus waar wacht je nog op? Bezoek de eilanden van Wales en ontdek zelf de magie van de Keltische Zee.