Historische kastelen in Wales

Historische kastelen in Wales met Nederlandse titels

Wales, een prachtig land vol geschiedenis, staat bekend om zijn vele oude kastelen. Dit is niet anders voor de kastelen met Nederlandse titels, die een bijzondere band hebben met de Nederlandse geschiedenis. In dit artikel zullen we enkele van deze historische kastelen in Wales verkennen en hun interessante connecties met Nederland ontdekken.

Ten eerste hebben we “Caerphilly Castle”, ook wel bekend als “Kasteel Caerphilly”. Dit imposante kasteel staat bekend als het op één na grootste kasteel in Europa en werd oorspronkelijk gebouwd door Gilbert de Clare, een Normandische edelman. Het kasteel heeft een Nederlandse connectie door de titel “Caerphilly Castle”, waarbij “Caer” het Keltische woord is voor “fort” en “philly” is afgeleid van het Nederlandse woord “schans”. Deze connectie herinnert ons aan de Nederlanders die hebben bijgedragen aan de verdedigingswerken in Wales.

Een ander bekend voorbeeld is “Beaumaris Castle”, ook wel bekend als “Kasteel Beaumaris”. Dit kasteel, gelegen aan de oevers van de Menai Strait, werd in de 13e eeuw gebouwd door koning Edward I van Engeland als onderdeel van zijn militaire campagne om Wales te onderwerpen. De naam “Beaumaris” komt van het Franse woord “beau marais”, wat “mooi moeras” betekent. Hoewel de titel geen directe Nederlandse connectie heeft, herinnert het ons aan de historische band tussen Frankrijk en Nederland tijdens de middeleeuwen.

Een ander opmerkelijk kasteel is “Raglan Castle”, ook wel bekend als “Kasteel Raglan”. Dit laat-middeleeuwse kasteel is eeuwenlang het thuis geweest van de Herbert-familie, een beroemde adellijke familie in Wales. De naam “Raglan” zou afgeleid zijn van het Nederlandse woord “ravenstein”, wat “ravensteen” betekent. Hoewel dit slechts een hypothese is, voegt het een fascinerend Nederlands tintje toe aan de geschiedenis van dit kasteel.

Tot slot hebben we het kasteel “Kidwelly Castle”, ook wel bekend als “Kasteel Kidwelly”, gelegen aan de monding van de rivier de Gwendraeth. Dit Normandische kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw en heeft een Nederlandse connectie door de naam “Kidwelly”. Deze naam zou afkomstig zijn van het Nederlandse woord “kade”, wat “haven” betekent. Het kasteel fungeerde als een belangrijk handelscentrum in de regio en speelde een rol in de maritieme geschiedenis van Wales.

De historische kastelen in Wales met Nederlandse titels bieden niet alleen een fascinerend inzicht in de geschiedenis van Wales, maar ook in de banden tussen Wales en Nederland door de eeuwen heen. Deze connecties zijn het bewijs van de invloed van de Nederlandse cultuur en taal op de geschiedenis van Wales. Dus als je ooit Wales bezoekt, vergeet dan niet om deze kastelen te verkennen en de interessante verhalen erachter te ontdekken!