Pembroke Castle en zijn geschiedenis

Pembroke Castle en zijn geschiedenis

Pembroke Castle, ook wel bekend als Kasteel Pembroke, is een imposant middeleeuws kasteel gelegen in de provincie Pembrokeshire in Wales. Het kasteel staat hoog boven de rivier de Cleddau en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 11e eeuw. Met zijn prachtige architectuur en strategische ligging, is Pembroke Castle een ware toeristische trekpleister en een historisch juweeltje.

1. De bouw van het kasteel:
Het kasteel werd in 1093 gebouwd door de graaf van Montgomery, Arnulf de Mongomery. Het oorspronkelijke kasteel was een houten fort, maar werd later in de 12e eeuw herbouwd in steen door Willem Marshal, een belangrijke figuur in de geschiedenis van het kasteel. Marshal is verantwoordelijk voor de indrukwekkende ronde torens en de grote binnenplaats.

2. De invallen en belegeringen:
Gedurende de eeuwen heeft Pembroke Castle veel invallen en belegeringen meegemaakt. Tijdens de Engelse Burgeroorlog in de 17e eeuw was het kasteel in handen van de koninklijke troepen en werd het belegerd door het parlement. Het verzet van de verdedigers was moedig, maar uiteindelijk viel het kasteel in handen van de parlementariërs.

3. De connectie met koning Hendrik VII:
Een van de meest opmerkelijke momenten in de geschiedenis van Pembroke Castle is de connectie met koning Hendrik VII. In 1457 werd Hendrik Tudor, de latere koning Hendrik VII, geboren in het kasteel. Hij groeide op als balling, maar keerde later terug naar Engeland om de Tudor-dynastie te stichten. Het kasteel heeft dan ook een speciale betekenis voor de Tudors en hun nalatenschap.

4. De restauratie en huidige staat:
Tijdens de 19e en 20e eeuw werd Pembroke Castle gerestaureerd en onderhouden om het zijn oorspronkelijke glorie terug te geven. Vandaag de dag kunnen bezoekers rondleidingen volgen en de prachtige binnenplaats, ronde torens en middeleeuwse muren bewonderen. Het kasteel herbergt ook tentoonstellingen die de geschiedenis en betekenis van het kasteel illustreren.

5. De aantrekkingskracht voor toeristen:
Pembroke Castle is een belangrijke toeristische attractie in Wales en trekt jaarlijks duizenden mensen van over de hele wereld. Het kasteel biedt bezoekers een unieke kans om terug in de tijd te gaan en de geschiedenis van Wales te ervaren. Van het beklimmen van de torens tot het verkennen van de ondergrondse gangen, Pembroke Castle biedt een onvergetelijke ervaring voor zowel geschiedenisliefhebbers als gezinnen.

Kortom, Pembroke Castle is veel meer dan alleen een kasteel. Het is een symbool van de rijke geschiedenis van Wales en een plek waar verhalen van koningen en belegeringen tot leven komen. Een bezoek aan dit prachtige kasteel is een absolute must voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en architectuur.